Sveti razgovor (Sacra conversazione) na Carpaccijevi sliki Marija z otrokom na prestolu

VABILO

V ponedeljek, 23. maja 2016 ob 20. uri, v koprski stolnici Marijinega Vnebovzetja ob Carpaccievi sliki. Vstop je prost.

Sveti razgovor na oltarni pali beneškega slikarja Vittoreja Carpaccia nam bo predstavil  Edvilij Gardina, umetnostni zgodovinar in kustos Pokrajinskega Muzeja Koper.

Oltarna pala, ki jo je pred 500 leti naslikal najbolj slaven beneški slikar tistega časa, Vittore Carpaccio, je eden od stebrov slovenske kulturne dediščine. Tri Carpaccieve slike, ki so last koprske stolnice pa so trenutno na restavraciji v Restavratorskem centru v Ljubljani.

Večer bo vodil novinar Tino Mamić.

Dogodek je v sklopu projekta Carpaccio500, ob katerem se je združilo več partnerjev, da bi obeležiti 500. obletnico nastanka koprske oltarne pale. Sodelujejo: Ministrstvo za Kulturo, Mestna občina Koper, Pokrajinski Muzej Koper, Župnija Koper, Histria, Santorio Santorio - Skupnost Italijanov Koper, Italijanska unija, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja, Filatelistični klub Koper, Primorske novice. Več na: www.carpaccio500.si.

Muzejski svetnik Edvilijo Gardina je povedal:
»Carpaccio je Kopru pustil dominantno delo civilizacijskega razvoja celotnega jadranskega prostora. Koper je bil namreč najbolj zaupanja vreden prostor – Magis devota provincia -, nekaj posebnega, kjer Jadransko morje z zadnjim krakom sega v srce Evrope.«

Koprski škof dr. Jurij Bizjak je o sliki dejal:
»Slikar je odgovoril na izzive takratnih viharnih časov: naslikal je umirjeno podobo Marije na prestolu, držečo Jezusa, ki bi rad shodil. Prisrčna in lepa slika.«

Stolni župnik dr. Primož Krečič je avtorju povedal:
»Vittore Carpaccio je priča duhovnosti, kulture in človečnosti našega mesta.«

Vabita  Klub krščanskih izobražencev, Koper in Župnija Koper