Predstavitev novih orgel

Nove orgle koprske stolnice prihajajo v Koper kot donacija iz švicarske koncertne dvorane Tonhalle iz Züricha. Župnija Koper je za pridobitev velikega instrumenta kandidirala na mednarodnem razpisu. Po pregledu arhitekturne in akustične ustreznosti stolne cerkve ter zaradi podpore številnih institucij in posameznikov, ki delujejo na področjih glasbenega ustvarjanja, in aktivne podpore projektu s strani Mestne občine Koper, je upravni odbor fundacije Kongresshaus Stiftung iz Züricha soglasno sprejel odločitev o dodelitvi veličastnih orgel Kopru.

Orgle sta leta 1988 izdelala orglarja Kleuker in Steinmeyer po načrtih znanega francoskega skladatelja, organista, pianista in pedagoga Jeana Guilloja, ki je Koper že obiskal in aktivno sodeluje pri ponovni postavitvi orgel ter je načrtoval tudi orgle ki so postavljene v Bruslju, na Tenerifih, Rimu in v mestih Leon v Španiji ter Alpe d‘Huez v Franciji. V stolnici Marijinega vnebovzetja bodo prvič zaigrale konec leta 2020. Orgle imajo 4 manuale, dva igralnika, 68 registrov in kar 6054 piščali. Za koncertiranje in snemanja orgelske glasbe so jih uporabili največji organisti današnjega časa.

V sklopu postavitve orgel v kopsko stolnico bodo v letih 2018-2020 opravljena naslednja dela:

• Demontaža, prevoz, uskladiščenje in priprava projektne dokumentacije (2018)
• Izgradnja novega pevskega kora (2019)
• Postavitev orgel (2020)

Tudi vi lahko pomagate pri izvedbi postavitve orgel in postanete boter eni ali več piščalim! Z donacijo v višini 100,00 € postanete boter ene piščali. Donirate lahko osebno pri Župniji Koper ali z bančnim nakazilom na:
TRR SI56 1010 0005 6668 947 (Župnija Koper, Izolska vrata 24, 6000 Koper) pri Banki Intesa Sanpaolo Bank d.d. na katerem se zbirajo namenska sredstva za postavitev orgel. Na željo donatorja bo Župnija Koper izdala ustrezno potrdilo.
Več informacij dobite na tel. št.: 041 793 237 (David) ali na TEJ POVEZAVI